Martina Chudá, Hospodárske noviny:
Mohli by ste sa mi vyjadriť k téme zdravšieho stravovania v
školských jedálňach? Minister školstva Juraj Draxler totiž dnes
predstavil 68 nových moderných receptov, ktoré majú pribudnúť v
zbierkach kuchárov v školách od septembra. V tejto súvislosti by sme Vás
chceli poprosiť o krátke stanovisko, ako túto iniciatívu vnímate, či je
dostatočná a pomôže napr. v boji proti obezite a zdravšiemu životnému
štýlu detí. Či je potrebné riešiť tento problém aj inak, keď napr. deti
doma tieto návyky nemajú a pod.
Ján Kovalčík, INEKO:
Na webe MŠ SR som si prečítal okrem iného toto: ,,V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež
spôsob prípravy jedál. Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s
minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a
syra na úkor soli a dochucovadiel. Zmeny nastanú aj v energetických a
nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel
tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny.”
Znie to ako vítaný posun správnym smerom. Žiaľ, zatiaľ nevieme, či ide len o želanie ministra, alebo vážne mienený prísľub, za ktorým už sú adekvátne kroky na jeho naplnenie. Z názvov nových receptov sa nedá posúdiť, či modernejšie iba znejú alebo výživovým odporúčaniam konečne zodpovedá aj skladba živín. Každopádne nové recepty budú len kvapkou v mori starších zavedených receptov, s ktorými jedálne pracujú. Dôležitejšie preto bude, či sa odporúčaným výživovým dávkam (WHO i Úradu verejného zdravotníctva SR) prispôsobia doterajšie recepty, ktoré budú naďalej tvoriť výraznú väčšinu ponúkaných jedál.
Písané 19.8.2015 pre Hospodárske noviny.